Diabolo (ent. Fungazil SL 100)

Siemenperunan peittaukseen harmaahilseen, Phoma-kuivamätä, Fusarium-kuivamätä ja känsäruven torjumiseksi. Laajennettu käyttöalue (off-label): Härmän torjuntaan kurkun, avomaakurkun, kesäkurpitsan, melonin, tomaatin, paprikan, munakoison ja koristekasvien kasvihuoneviljelyssä. Leikkoruusulla valmiste vaikuttaa myös Diplocarpon rosae -ruusun mustalaikkutautiin. Valmisteella on sivuvaikutusta myös harmaahometta ja Mycosphaerella-sienen aiheuttamia kasvitauteja vastaan.
  • tehokas peittausvalmiste siemenperunalle
  • paikallissysteeminen
  • sopii nyt vihannesten valoviljelyyn hyvin – varoaika 1 vrk

Tehoaine

imatsaliili 100 g/l

Ominaisuudet:

Diabolon tehoaine tunkeutuu kasvin pintasolukkoihin, hajottaen sienen soluseinän jolloin sienirihmasto tuhoutuu. Koska valmisteella on heikko parantava vaikutus antaa siemenperunoiden käsittely ennen varastointia ja kasvustoruiskutukset heti kun taudin oireita havaitaan, parhaimman tehon.

Tehokkuus:

Diabolo tehoaa siemenperunnalla siemenlevinteisiin tautiin kuten harmaahilseeseen, Phoma- ja Fusarium-kuivamätään ja känsärupeen. Kasvihuoneviljelyssä valmistetta käytetään härmäsienten torjuntaan jolloin saadaan sivuvaikutusta ruusun mustalaikkutautiin, harmaahomeeseen ja mustapistemätään kurkuilla. Tehokkainta on tehdä ruiskutusblokki mikä koostuu 2–3 peräkkäisestä ruiskutuksesta 7–10 vrk välein.

Käsittelyolosuhteet:

Perunoiden tulisi mielellään pyöriä peitattaessa, jotta ne tulevat joka puolelta käsitellyiksi. Peitattavan perunan on oltava mahdollisimman puhdasta mullasta ja lepotilassa. Torjunta on tehokkainta, jos peittaus tehdään heti noston jälkeen varastoinnin yhteydessä. Diabolo -valmistetta ei pidä ruiskuttaa kasvihuoneviljelyssä kirkkaalla auringonpaisteella. Iltapäivällä käsiteltäessä ruiskutteen on kuivuttava kasvustossa ennen yötä.

Vesimäärä:

Valmistetta käytetään sellaisenaan laimentamatta tai 150 ml Diabolo 1–2 vesilitraan sekoitettuna perunoiden peittaamisessa. Ruiskutusnestettä käytetään enintään 200 litraa 1000 m2:lle kasvihuoneviljelyssä.

Käytön rajoitukset:

Valmistetta ei saa käyttää varhaisperunalla. Yksi torjuntablokki vuodessa on sallittua. Suositellaan koeruiskutuksen tekemistä pienellä alueella lajikkeille, joilla valmisteen käytöstä ei ole kokemusta.

Varoajat:

Vihanneshedelmät 1 vrk. Työhygieninen varoaika 24 tuntia.

Resistenssin hallinta:

Diabolo- valmisteen resistenssiriski on keskinkertainen ja kuuluu DMI-fungisideihin. Resistenssin välttämiseksi imatsaliilia käytetään torjuntablokissa, kaksi tai korkeintaan kolme kertaa peräkkäin 7–10 päivän välein. Samalle kasvustolle saman kasvusesongin aikana imatsaliilia tulee käyttää vain yhdessä torjuntablokissa. Vihanneskasvustoilla yksi torjuntablokki kostuu korkeintaan kahdesta Diabolo-käsittelystä. Tämän jälkeen torjuntaan on käytettävä toisella vaikutustavalla tehoavaa torjunta-ainetta jostakin muusta tehoaineryhmästä. Korkeintaan joka kolmas torjuntablokki voi koostua imatsaliilista.

Pakkaus/tukkupakkaus:

5 l / 3 kpl

Käyttövinkit:

Diabolo- valmisteen kylmäsumutus korkeissa kasvustoissa tai pitkissä kasvihuoneissa antaa epätasaisen torjuntatuloksen ja voi näin nopeuttaa resistenssin syntymistä. Suosittelemme ruiskutusta kylmäsumutuksen sijaan.

Käyttöohje

Peruna

Ennen varastointia tai varastoinnin alussa.
Käyttömäärä: 
150 ml / 1000 kg perunaa

Kurkut, kesäkurpitsa ja meloni kasvihuoneessa

Ruiskutetaan heti kun härmän oireita näkyy ja käsittely uusitaan 7–10 vrk:n kuluttua.
Käyttömäärä: 
50–100 ml valmistetta 100 litraan vettä

Tomaatti, paprika ja munakoiso kasvihuoneessa

Ruiskutetaan heti kun härmän oireita näkyy ja käsittely uusitaan 7–10 vrk:n kuluttua.
Käyttömäärä: 
200 ml valmistetta 100 litraan vettä

Ruusu kasvihuoneessa

Ruiskutetaan heti kun härmän ensimmäiset oireet esiintyvät.
Käyttömäärä: 
200-300 ml valmistetta 100 litraan vettä

Begonia kasvihuoneessa

Ruiskutetaan heti kun härmän ensimmäiset oireet esiintyvät.
Käyttömäärä: 
50-100 ml valmistetta 100 litraan vettä.

Muut koristekasvit kasvihuoneessa

Ruiskutetaan heti kun härmän ensimmäiset oireet esiintyvät.
Käyttömäärä: 
50 ml valmistetta 100 litraan vettä.

Teho

Can be used in groundwater area

Varoitukset

Xi, N; R 41-51/53, S2-13-26-29-39