KontuBOR

Ominaisuudet:
KontuBOR on aikainen härkäpapulajike, joka soveltuu hyvin valkuaisrehutuotantoon Etelä-Suomessa. Kontun varsi on jäykkä ja kasvuston lakoontuminen on harvinaista. Valkuaispitoisuus on korkea, noin 27-30 %. Härkäpapu on hyvä typensitojakasvi.
Sato
Virallisissa lajikekokeissa vuosina 1995-1998 Kontun keskisato oli 3200 kg/ha. Kontu on Ukko-lajiketta merkitsevästi satoisampi. Vuotuiset satovaihtelut Kontulla ovat suuria ja hehtaarisato jalostajankokeissa on vaihdellut välillä 2800-6000 kg/ha. Erityisesti voimakas kuivuus- tai märkyysstressi alentaa satoa.
Sadon laatu
Tuhannen siemenen paino on kokeissa ollut 340 g. Siemenen väri on valkoinen, pitkään varastoituna ruskea. Kontun valkuaispitoisuus on korkea vaihdellen kokeissa 27-30 %:n välillä.
Käyttötarkoitus
Härkäpapua käytetään nautakarjan sekä sikojen ruokinnassa valkuaisen lähteenä.
Viljelysuositus
Suositellaan vyöhykkeille I, II Kontu on erinomainen vaihtoehto valkuaisrehutuotantoon Etelä-Suomessa viljelyvyöhykkeillä I-II. Aikainen kylvö on tarpeen tuleentumisen varmentamiseksi.
Kasvuaika
Kontu-härkäpapu on Suomen olosuhteita varten jalostettu aikainen härkäpapulajike. Kokeissa vuosien 1995-96 keskiarvona kasvuaika on ollut 114 päivää mikä vastaa Suomessa viljeltävien kevätrapsien kasvuaikaa. Kontu-kasvuston tuleentuminen vaatii noin 1150-1180 asteen lämpösummakertymän. Kontua suositellaan viljelyvyöhykkeille I-II.
Varsi
Kontu-härkäpavun varsi on luja ja lakoutuminen on harvinaista. Kasvuston korkeus vaihtelee välillä 70-110 cm.
Lannoitus
Kovilla savi- ja hiesumailla voi antaa starttityppeä 30-40 kg/ha. Muuten typpilannoitusta ei tarvita, koska biologinen typensidonta on voimakasta. Kali- ja fosforilannoitustarve on samanlainen kuin rehuviljoilla.
Taudinkestävyys
Lajikkeen harmaahomeen- ja lehtilaikunkestävyys on melko hyvä.