Karita

Suomen eniten viljelty hernelajike
  • Soveltuu sekä ruoka- että rehukäyttöön
  • Vihreä
  • Aikainen ja lujavartinen

Sato

Karitan sato on samaa luokkaa Rokka-lajikkeen kanssa. Muista nykylajikkeista Stok ja Hulda ovat hieman Karitaa satoisampia. Karita on kuitenkin ollut satoisin lajike karkeilla kivennäismailla.

Sadon laatu

Karitan siemen on suuri. Se on selvästi suurempi verrattuna Stokiin ja Huldaan. Rokan siemen on samankokoinen. Karitan valkuaisprosentti on hieman alhaisempi kuin muilla lajikkeilla. Keittolaatu on hyvä ja virheettömien herneiden osuus on korkea.

Käyttötarkoitus

Karita on ruokaherne, joka soveltuu hyvin myös rehuksi

Viljelysuositus

Karita sopii vyöhykkeille I – II, sekä myös vyöhykkeen III herneen viljelyyn soveltuville, lämpimille lohkoille. Karita antaa parhaat satonsa karkeilla kivennäismailla.

Kasvuaika

Karita on kasvuajaltaan kohtalaisen aikainen verrattuna muihin yleisesti viljeltyihin hernelajikkeisiin. Kasvuaika on ollut keskimäärin n. 96 päivää.

Korsi

Karitan varsi on lyhyehkö ja luja. Se on selvästi lujempi kuin Stok ja Hulda –lajikkeilla. Eroa Rokkaan ei käytännössä ole.

Taudinkestävyys

Pystyn ja ilmavan kasvuston ansiosta Karitassa esiintyy herneelle tyypillisiä kasvitauteja (kuten laikkutauti ja harmaahome) muita, heikkovartisempia lajikkeita harvemmin.

Käyttöohje

Kylvötiheys

Käyttömäärä: 
130-140 siementä neliölle